De eerste Maak van je shit een hit Salon is geslaagd!

 

Foto: Amaury Miller

De eerste editie van De-Maak- van -je -shit-een-hit-Salon in De Huiskamer op de Kalkmarkt 8 in Amsterdam zit er op en was zeer geslaagd. Het plan om de voorstelling uit te breiden met een randprogramma bleek zeer de moeite waard, getuige de vele belangstellende die we tijdens de twee avonden hebben mogen ontvangen.

De Huiskamer

Op 25 oktober was chirurgisch oncoloog Emiel Rutgers – verbonden aan het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis – te gast. Na de voorstelling ging hij samen met Mira in gesprek met het publiek, onder leiding van moderator Esmee Dirks. Het was goed om hem heel exact te horen uitleggen wat erfelijke borstkanker is. Ook ging hij in op vragen over preventieve maatregelen en screening. De setting was intiem en informeel: de juiste sfeer om met elkaar in gesprek te gaan over hele persoonlijke dingen. Er werden diepe gevoelens met elkaar gedeeld, maar er werd ook bevrijdend gelachen. Door de herkenning, over hilarische momenten, om onhandigheid en gêne.

Op donderdag 26 oktober waren er drie vrouwen te gast. Journalist Daan Borrel, zij schrijft momenteel haar eerste boek, Naar je benen kijken, een persoonlijk essay over verlangen dat in het voorjaar van 2018 uitkomt. Zij las een speciaal voor de Salon geschreven column voor. Seksuologen Rinske Bakker en Lisanne Hummel – werkzaam in het AvL/NKI en in het AMC – waren als medici te gast. Als enigen in de wereld zijn zij gespecialiseerd in vrouwelijke (borst- en gynaecologische) kankers. Zij zijn medeoprichters en schrijvers van de website bedmanieren.nl. Een website waar op een serieuze, maar toch open en toegankelijke wijze over seks wordt geschreven. Met hen bespraken we hoe openhartig Nederlanders al dan niet over seks praten. Ze vertelden over een nieuwe online therapie voor ex- borstkanker patiënten en hoe belangrijk de rol van de partner voor het herstel.

Om de avonden niet al te zwaar te laten eindigen, sloot muzikant en liedjesmaker Eva van Manen de Salon af op haar ongeëvenaarde, licht ironische wijze. Zij maakte tevens de muziek van Maak van je shit een hit. Op Mira’s verzoek speelde zij drie liedjes w.o. Heb je een tik of ben je aan het dansen. Momenteel is zij bezig met het opnemen van haar debuutalbum dat in 2018 uitkomt. Daarvoor is zij een crowdfunding gestart om haar project te kunnen financieren. Klik hier om een bijdrage te leveren! Politiek en liefde.

Tijdens de salon was voor het eerst de expositie BORSTENKUNST/KUNSTBORSTEN te bezichtigen. Een project waarin Liselotte Wijma en Mira de grote verscheidenheid van borsten willen laten zien. Met zestien werken bestaande uit allemaal verschillende borsten willen ze de schoonheid en de kracht ervan benadrukken. En vooral de gelijkwaardigheid, die zo treffend tot uiting komt in het nummer Je bent mooi zoals je bent met alles erop en d’r af en d’r an. Het nummer dat Mira in haar voorstelling zingt.

We kijken terug op twee mooie avonden waar ongetwijfeld nog een vervolg op komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *